Tijd voor schadevergoeding, tijd voor actie!

Samen staan we sterk!

De ontwikkelingen omtrent Q-koorts in de afgelopen jaren

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van berichten in de media met betrekking tot de Q-koorts van de afgelopen jaren.

EenVandaag “Q-koorts, de vergeten patiënten”

Geplaatst op 22 april 2016.

De huidige ombudsman, Reinier van Zutphen, is verbaasd dat er nooit iets gedaan is met de aanbevelingen die in het rapport van de toenmalige ombudsman waren opgenomen. “Een echt excuus komt nooit te laat” vindt ombudsman van Zutphen, maar het heeft al veel te lang geduurd waardoor de excuses als minder oprecht gevoeld zullen worden. Hij is voornemens opnieuw in de zaak te duiken en de grondslagen van de toemalige aanbevelingen uit te diepen. Ook komen twee slachtoffers aan het woord. Caroline van Kessel en Chris Scuric vertellen over de gevolgen van de Q-koorts die zij nog dagelijks ondervinden.

Eerste reactie minister Schippers op claim overheid

Geplaatst op 03 november 2015.

Minister Edith Schippers heeft vanochtend in de uitzending van Goedemorgen Nederland een eerste reactie gegeven op het ontvangen van de dagvaarding. Bekijk hier het fragment. (Deel 2, vanaf 03:56)

VS wil Q-koortsvaccin ontwikkelen

Geplaatst op 09 juni 2015.

NPO Radio 1: Het Amerikaanse ministerie van Defensie investeert 4,5 miljoen euro in het ontwikkelen van een nieuw vaccin tegen Q-koorts. Daarvoor heeft het de hulp ingeroepen van het Nederlandse laboratorium Innatoss uit Oss. Beluister het fragment hier (vanaf 36:00 minuten)

Ingrijpende gevolgen Q-koorts nog steeds onderschat

Geplaatst op 20 april 2015.

In deze uitzending van Nieuwsuur over de recente bijeenkomst in Schijndel. Artsen herkennen en erkennen de ziekte niet. Tot nu toe stierven 25 mensen aan Q-koorts. Nog eens 250 mensen met een chronische Q-koortsinfectie weten niet dat ze de bacterie bij zich dragen. De stichting Q-support schrikt van de verhalen.

De impact van Q-koorts na jaren

Geplaatst op 06 februari 2015.

In dit nieuwsitem komt Berry van Ijzendoorn aan het woord. Na jaren beheerst Q-koorts nog steeds zijn leven. Promotieonderzoeker Joris van Loenhout deed onderzoek naar gezondheidsklachten op lange termijn. Hij ziet het onbegrip.

EenVandaag: ‘Q-koorts ziekt nog jaren door’

Geplaatst op 05 februari 2015.

Een radio-interview met Joris van Loenhout. Hij heeft promotieonderzoek gedaan naar de ernstige gezondheidsklachten waar Q-koortspatiënten jarenlang mee kampen. Tevens te gast: Mevrouw Pasman, Q-koortspatiënt sinds 2007. QVS; aan de buitenkant zie je het niet, ‘maar mijn leven zou je niet willen filmen’.

“Rijksoverheid had eerder in moeten grijpen”

Geplaatst op 26 november 2014.

Veel Q-koortsgevallen hadden kunnen worden voorkomen als de rijksoverheid adequaat had ingegrepen en eerder maatregelen had genomen tegen de geiten, aldus Hugo Backx, directeur van de landelijke Vereniging voor Publieke Gezondheid en Veiligheid Nederland en voormalig directeur van GGD Hart voor Brabant in een interview met NPO Radio 1 (vanaf 04:30).

Nieuwsitem RTV Oost

Geplaatst op 19 november 2014.

In dit nieuwsitem komen onder meer voormalig huisarts Alfons Olde Loohuis en Q-koortspatiënt Carolien Bierman aan het woord om nadere toelichting te geven op de ziekte Q-koorts en de gevolgen die Q-koorts heeft op het dagelijks leven.

Bert Brunninkhuis over afwijzing claim

Geplaatst op 28 oktober 2014.

In dit nieuwsfragment van Omroep Brabant laat Bert Brunninkhuis zich uit over de de afwijzing van de aansprakelijkheid van de overheid voor de schade van de slachtoffers van de Q-koortsepidemie.

BNR: Is de overheid aansprakelijk voor schade Q-koorts?

Geplaatst op 08 september 2014.

Interview met advocaat Luc Rohof over de aansprakelijkheid van de overheid in het licht van recente publicaties.

Nieuwsitem Hart van Nederland

Geplaatst op .

Advocaat Luc Rohof geeft toelichting over de aansprakelijkstelling van de overheid namens Q-koortsslachtoffers. Ook Q-koortspatiënt Berry Ijzendoorn komt aan het woord.

Nieuwsitem NOS met advocaat Ivo Sindram

Geplaatst op 04 september 2014.

In dit nieuwsitem van de NOS geeft mr. Sindram toelichting over de juridische stap die vandaag is genomen door de overheid aansprakelijk te stellen namens de Q-koortsslachtoffers.

Frank van Dooren laat zich uit over de Q-koorts

Geplaatst op 29 mei 2014.

Luister naar een gesprek met Frank van Dooren, de interim Nationale Ombudsman, over de Q-koorts.

“Eén op Eén” ontvangt Q-koortsslachtoffer Bert Brunninkhuis

Geplaatst op 19 mei 2014.

Interview met Bert Brunninkhuis over de aansprakelijkheid van de overheid in de ogen van een Q-koorts patiënt.

Ligt de verantwoordelijkheid bij de geitenhouders?

Geplaatst op 06 mei 2014.

In een uitzending van Avondgasten laat Gert Billekens van de landelijke vakgroep geitenhouderij zich uit over het verband tussen Q-koorts en besmette mest.

Ombudsman wil schadevergoeding voor Q-koorts-patiënten

Geplaatst op 11 april 2014.

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, wil dat mensen die Q-koorts hebben (gehad), schadevergoeding krijgen.

Voor veel mensen zijn de gevolgen van de Q-koorts nog lang niet voorbij

Geplaatst op 10 februari 2014.

Bert Brunninkhuis heeft sinds 2009 Q-koorts. Hij volgt nu een cognitieve gedragstherapie bij het Radboud UMC in Nijmegen.

Ombudsman wil excuses voor slachtoffers Q-koorts

Geplaatst op 19 juni 2012.

In het rapport “Het spijt mij” concludeert de Ombudsman dat de informatievoorziening over de verspreiding van de ziekte gebrekkig was. Daarom dient de overheid haar excuses aan te bieden aan de Q-koortsslachtoffers.

Ministerie verzweeg informatie over besmetting Q-koorts

Geplaatst op 13 juni 2012.

In deze uitzending van Nieuwsuur wordt aan het licht gebracht dat reeds in 2008 een test beschikbaar was die kan aantonen of een bedrijf besmet is met Q-koorts.

Kabinet verdraait feiten en conclusies onderzoeken Q-koorts

Geplaatst op 05 juni 2012.

In deze uitzending van Zembla wordt gesteld dat het kabinet de feiten en conclusies verdraait van onderzoeken naar Q-koorts en de Tweede Kamer onvolledig informeert.

Focus-uitzending met advocaat Luc Rohof van Q-koortsclaim

Geplaatst op 18 maart 2012.

In deze uitzending ‘focus’ zet mr. Rohof uiteen wat Q-koortsclaim voor stappen zal nemen voor de bij Q-koortsclaim aangesloten deelnemers.

Afwachtende houding overheid

Geplaatst op 06 december 2009.

In deze aflevering van Zembla komt de afwachtende houding van de overheid duidelijk naar voren.

Q-koorts in Herpen

Geplaatst op 06 september 2007.

Het programma Netwerk besteedt een aflevering aan het feit dat in mei 2007 een grote uitbraak van Q-koorts heeft plaatsgevonden in het Noord-Brabantse dorp Herpen.

Bijleveldsingel 32 | 6524 AD Nijmegen | T 024 260 08 00 | F 024 360 21 50 | kvk 54667836 | Website door Masc

ShareThis Copy and Paste